top of page

Hoe het allemaal begon ...

 

Vzw Overleef werd opgericht in 2012, enerzijds vanuit een passie voor outdooractiviteiten, anderzijds vanuit het gevoel dat we onze kinderen een alternatief moesten aanbieden voor de steeds meer lonkende schermactiviteiten.

Sportclub, jeugdbeweging, ... moet er zeker zijn... alleen merkten wij door onze kinderen dat dat niet voldoende was. We zijn heel klein begonnen en gingen aan de slag met onze eigen kinderen, die vriendjes meebrachten, die andere vriendjes meebrachten, ... en Overleef was geboren ...

 

In eerste instantie richtte Overleef zich dan ook volledig op survival, outdoor en kinderen, met als visie: 

'niets is moeilijk voor zij die willen,...

Ons moto was: 'Overleef vzw haalt je kinderen achter de computer,TV en gameconsole uit en laat ze ervaren dat er buiten grotere avonturen te beleven zijn. Wij leren de kinderen respect te tonen voor de natuur, gebruik te maken van de natuurlijke omgeving en correct te handelen in onvoorziene omstandigheden zoals natuurrampen, brand, verloren in onbekende gebieden,... Wij leren kinderen om stil te staan bij een probleem, een analyse te maken, een plan maken en dit alles uit te voeren, te controleren en bij te sturen. Wij stimuleren het out of the box denken om oplossingen te vinden.
Tijd doorbrengen in de natuur, bezig zijn met je handen, geeft een tegengewicht aan een steeds meer stressvolle bestaan van onze maatschappij. “Een avontuur beleven in de natuur is bewust een uitdaging aannemen die het beste van onze vermogens zal vragen - fysiek, mentaal en emotioneel.”'

 

 

Al vlug merkten we dat er iets positiefs gebeurde met vele van de kinderen. Ze wonnen aan zelfvertrouwen, ze ontwikkelde, als vanzelf, hun sociale vaardigheden. Respect tonen, delen, samenwerken, verantwoordelijkheid nemen ...wij zagen ze één voor één groeien. Omdat we dat zo mooi vonden, zijn we ons gaan verdiepen in hoe we talent nog meer kunnen stimuleren op een gefundeerde en professionele manier. Het talentgericht werken en het BLIJMETMIJ-gedachtengoed brachten ons deze inzichten. 

 

Het positieve gedachtengoed en het werken vanuit talenten integreren we nu in onze volledige werking en onze aanpak.  Zo maken we de cirkel helemaal rond!

 

bottom of page